Ogórki kozackie

Ogórki kozackie

Każdego roku w sezonie zimowym jest w naszym domu szał na ogórki kozackie. Wcześniej kupowałam gotowe a od niedawna mam własnej produkcji 🙂 Powiem szczerze, że są pycha 👌 Pasują do sałatek, kanapek bądź jako surówka do obiadu. Warto zrobić małe zapasy na zimę.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 40-50 minut


Składniki:

Zalewa (na 5-6 większych słoików):
1,5 l Woda
0,5l Ocet 10%
250g Cukier (lub wedle uznania do smaku)
4 łyżki Musztarda (delikatesowa lub sarepska)
1/2 łyżeczki Sól

Do każdego słoika:
Kwiat kopru
Krążek białej cebuli
Kilka plasterków marchewki
Ogórki całe lub w plastrach (ile się zmieści)
1/2 łyżeczki Ziarna musztardy (gorczyca)
1 łyżeczka oliwy (przed samym zakręcaniem)


 Zaczynamy od wyparzania słoików. Następnie wkładamy do nich koper, cebulę, gorczycę, marchew i wypełniamy ogórkami maksymalnie do zwężenia szyjki słoika. Przygotowyjemy zalewę.

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, dodajemy do każdego po łyżeczce oliwy. Upewniamy się aby szyjka słoika oraz zakrętka były suchę. Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz