Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Przygotowane według starego przepisu. Ich smak kojarzy mi się w stu procentach z dzieciństwem, zwłaszcza te posypane grubym cukrem 🙂 Teraz uwielbiane przez moich chłopców.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 30 minut plus chłodzenie ciasta


Składniki:

500g Mąka krupczatka
250g Tłuszczu np. Masło (lub 200g masło i 50g smalec)
2 szt. Żółtko (zachowujemy białko)
100g Drobny cukier lub Cukier puder
1 łyżka Cukier wanilinowy
Opcjonalnie: 2 łyżki śmietany (wtedy zmniejszamy podaną ilość tłuszczu o 30g)

Dodatki: Do posypania gruby cukier lub mieszanka z cukrem migdałowym 👌


Kruche ciasteczka przygotowujemy używając czterech podstawowych składników: mąki, cukru, żółtek oraz tłuszczu (masła, smalcu, margaryny). Cudowną kruchość ciasteczek uzyskujemy dzięki wysokiej zawartości tłuszczu. Tłuszcze możemy mieszać a bardzo fajne ciasteczka wychodzą, kiedy użyjemy mieszanki masła i smalcu (proporcje w składnikach). Idealnym dodatkiem do ciasta jest również śmietana. Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu, możemy częściowo zastąpić go kilkoma łyżkami śmietany.  I pamiętajmy, że do prawdziwych kruchych ciasteczek nigdy nie dodajemy środków spulchniających.

Przygotowanie:  Tajemnica udanych ciasteczek tkwi w przygotowaniu ciasta. Ważne jest aby nie wyrabiać go zbyt długo, dlatego też powinniśmy szybko ale dokładnie połączyć tłuszcz z mąką. W tym celu przesiewamy mąkę do miski, dodajemy tłuszcz (najlepiej temperatury pokojowej) i siekamy go nożem. Następnie całość rozcieramy przez chwilę w rękach. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem (bądź drobnym) i cukrem wanilinowym. Dodajemy do mąki wraz ze śmietaną. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Na początku ciasto będzie bardzo przylegać do rąk ale stopniowo zacznie nabierać zwięźlejszej konsystencji. Nie trzeba od razu się zamartwiać, że coś poszło nam nie tak. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę lub wałeczek, zawijamy w przezroczystą folię i chowamy do lodówki aby się schłodziło.

Ciasto wyjmujemy po około 2 godzinach lub później. Rozwałkowujemy na placki o grubości około 3-4 mm. Wykrawamy dowolne kształty przy użyciu noża lub foremek. Ciasteczka przekładamy delikatnie na blaszkę opruszoną mąką. Porada: Kruche ciasto ma tendencję do kruszenia się podczas wałkowania dlatego też możemy przygotować je od razu na papierze do pieczenia. Następnie papier wraz w wykrawanymi ciasteczkami przekładamy na blachę. Blachy ani papieru nie smarujemy dodatkowym tłuszczem. Wierzch ciasteczek, tuż przed pieczeniem, smarujemy odrobiną wody lub roztrzepanym białkiem używając do tego celu pędzelka. Wedle uznania pozostawiamy je czyste lub posypujemy grubym cukrem.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut lub do momentu aż nabiorą pięknego złocistego koloru. Upewniamy się, żeby spód nie był „blady”. Czas pieczenia jest zależny od grubości i wielkości przygotowanych ciasteczek.

Smacznego 🙂

1 thought on “Kruche ciasteczka

Dodaj komentarz