Mini burgery ryżowe

Kochani, jeżeli lubicie sushi to te mini burgerki na pewno Wam posmakują. Można przy nich eksperymentować ze składnikami i sosami, dlatego nigdy się nie znudzą. Świetnie nadają się na lunch do pudełka i można je przygotować dzień wcześniej 🙂 co jest dużym plusem, kiedy żyje się w pośpiechu.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 40 minut


Składniki:

100g Ryż Basmati/Jaśminowy/Parboiled Kupiec
1/3 łyżeczki Kurkuma
2 plasterki Wędzony łosoś
1/4 szt. Awokado
1/4 szt. Czerwona papryka
2 łyżki Majonez
1 łyżeczka Sok z cytryny
Garść świeżej bazylii
Sól i pieprz


Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Możemy wydłużyć czas gotowania, aby ryż puścił trochę kleju, co ułatwi klejenie burgerów. Ryż z natury sypki np parboiled trzeba gotować nieco dłużej.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos blendując majonez, sok z cytryny, świeżą bazylię (można dodać gęsty jogurt). Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania małej ilości sosu możemy użyć moździerza.
  3. Awokado i paprykę tniemy na cienkie pałeczki o długości podobnej do średnicy burgerów. Podobnie z plastrami łososia.
  4. Z ostudzonego ryżu formujemy półkule ( wielkość wedle preferencji). Ja do tego celu użyłam łyżki do lodów, wypełniałam ryżem, dociskałam małą łyżeczką aby ryż dobrze się skleił.
  5. Dolną część burgera smarujemy sosem, kładziemy plasterek łososia, awokado i paprykę. Zakrywamy drugą połową burgera również posmarowaną sosem.
  6. Ze składnikami można eksperymentować czy po prostu wykorzystać to co nam zalega w lodówce 🙂

Przepis zawiera lokowanie produktu marki Kupiec.

Mini burgerki

Dodaj komentarz