Hummus

Pyszna, wegańska pasta idealna na śniadanie, jako przekąska na imprezę do chrupania z patyczkami z marchewki lub selera naciowego. Można ją urozmaicać na wiele sposobów dodając podczas przygotowania suszone pomidory czy pieczoną paprykę. Moja ulubiona wersja to hummus posypany łuskanym, prażonym słonecznikiem i kiełkami brokuła. Idealnie do tego zestawu pasują wafle ryżowe lub chrupkie pieczywo.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut


Składniki

1 puszka Ciecierzyca
1 łyżeczka Pasta tahini
2 łyżki Ocet ryżowy lub ocet z sokiem z cytryny
szczypta soli do smaku
1 łyżka Oleju słonecznikowego
1 duży ząbek Czosnek


Przygotowanie

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli pasta jest mało wyraźna w smaku dodajemy odrobinę więcej soli i octu ryżowego.

Hummus


Dodaj komentarz