Chałka

Przepyszna, domowa chałka należy do moich faworytów wśród wypieków. Uwielbiana przez wszystkich domowników w szczególności z własnej produkcji dżemem truskawkowym.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 30 minut, wyrastanie 2 godziny + 30 minut, pieczenie około 35 – 40 minut


Składniki

20g Świeże drożdże
200 ml Ciepła woda
50g Cukier
1/2 łyżeczki Sól
500g Mąka (450g + 50g)
2 szt. Jajka ( 1 jajko + żółtko, 1 białko oddzielnie)
50 g Masło
Dodatki: Ziarna sezamu (lub mak)


  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Drożdże kruszymy do dużego szklanego naczynia, zalewamy wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Dodajemy mąkę (450g), cukier i sól. Mieszamy.
  4. Dodajemy roztrzepane jajko i żółtko, ostudzone masło i resztę mąki (50g). Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Idealnie wyrabia się przy użyciu robota kuchennego.
  5. Pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na 2 godzinny. W trakcie wyrastania dwa razy odpowietrzamy ciasto poprzez pojedyncze uderzenie pięścią w środek.
  6. Po upływie 2 godzin wyjmujemy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy gruby wałek i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich wyrabiamy jednakowej długości wałeczek (patrz zdjęcia poniżej).
  7. Chałkę formujemy według załączonych zdjęć zaczynając od połączenia góry wałeczków, po czym zaplatamy na przemian raz z lewej, raz z prawej strony. Koniec warkocza również sklejamy i zawijamy pod spód.
  8. Gotową chałkę przekładamy do formy do pieczenia, posmarowanej wcześniej masłem i podsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy sezamem.
  10. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 35-40 minut. Po 35 minutach można zrobić test suchego patyczka 🙂
  11. Chałkę wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu.

Smacznego 🙂


Chałka

Dodaj komentarz