Przepyszna, domowa chałka należy do moich faworytów wśród wypieków. Uwielbiana przez wszystkich domowników w szczególności z własnej produkcji dżemem truskawkowym.
Poziom trudności: Średni
Przygotowanie: 30 minut, wyrastanie 2 godziny + 30 minut, pieczenie około 35 – 40 minut
Składniki
20g Świeże drożdże
200 ml Ciepła woda
50g Cukier
1/2 łyżeczki Sól
500g Mąka (450g + 50g)
2 szt. Jajka ( 1 jajko + żółtko, 1 białko oddzielnie)
50 g Masło
Dodatki: Ziarna sezamu (lub mak)
- Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
- Drożdże kruszymy do dużego szklanego naczynia, zalewamy wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodajemy mąkę (450g), cukier i sól. Mieszamy.
- Dodajemy roztrzepane jajko i żółtko, ostudzone masło i resztę mąki (50g). Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Idealnie wyrabia się przy użyciu robota kuchennego.
- Pozostawiamy pod ściereczką w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na 2 godzinny. W trakcie wyrastania dwa razy odpowietrzamy ciasto poprzez pojedyncze uderzenie pięścią w środek.
- Po upływie 2 godzin wyjmujemy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy gruby wałek i dzielimy na 6 równych części. Z każdej z nich wyrabiamy jednakowej długości wałeczek (patrz zdjęcia poniżej).
- Chałkę formujemy według załączonych zdjęć zaczynając od połączenia góry wałeczków, po czym zaplatamy na przemian raz z lewej, raz z prawej strony. Koniec warkocza również sklejamy i zawijamy pod spód.
- Gotową chałkę przekładamy do formy do pieczenia, posmarowanej wcześniej masłem i podsypanej bułką tartą. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy sezamem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 35-40 minut. Po 35 minutach można zrobić test suchego patyczka 🙂
- Chałkę wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu.
Smacznego 🙂