Pomidory z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Pomidory z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują. Nadziewane pomidory są bardzo łatwe do przyrządzenia. Szczególną zaletą jest możliwość przygotowania ich kilka godzin przed pieczeniem, kiedy na naszej liście znajduje się jeszcze kilka smakołyków do zrobienia (imprezy okolicznościowe).


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 40 minut plus pieczenie 15-20 minut


Składniki (minimum 4-5 osób):

8-10 szt. Pomidory
100g Ryż długoziarnisty Kupiec(waga suchego)
1 puszka Tuńczyk w oleju (np Rio Mare)
1 op. Camembert z pieprzem lub inny
100g Mozarella (twarda, nie z wody)
1 pęczek Koper
1/2 szt. Czerwona cebula
1/2 szt. Czerwona papryka
1 szt. mały słoiczek Czarne lub zielone oliwki
1/2 słoiczka (około 80g) Suszone pomidory ( zachowujemy zalewę)
Sól i pieprze do smaku


Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji (tak aby po ugotowaniu był sypki). Ostudzony ryż wsypujemy do dużej miski. Następnie przygotowujemy i dodajemy pozostałe składniki. Oliwki kroimy w krążki, paprykę oraz cebulę w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju. Suszone pomidory kroimy w małe kawałki, zachowujemy zalewę.  Koper myjemy i drobno kroimy. Mozarellę tarkujemy, jeżeli jest w kawałku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami.

Pomidory myjemy. Przy użyciu małego noża wycinamy wierzch pomidora , aby wyglądały jak na zdjęciach. Następnie używając łyżki podważamy i zdejmujemy wieczko. Wyskrobujemy cały miękki miąsz ze środka. Możemy go podsmażyć z czosnkiem, odparowując w ten sposób wodę, ostudzić i dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania Szakszuki. 🙂

Przygotowane pomidory napełniamy farszem, delikatnie ugniatając łyżką. Camembert kroimy na 8-10 kawałków. kładziemy na wierzch pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, lub do momentu kiedy skórka pomidora zacznie się marszczyć bądź pękać.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz