Zimowa surówka z buraczków

Zimowa surówka z buraczków

Przepyszna, lekko octowa surówka z buraczków. Idealna do mięs, wędlin czy kanapek.


Składniki (4 słoiki o pojemności 500 ml):

2,2kg Buraki

Zalewa:
600ml Ugotowany sok z buraków
200ml Ocet 10%
110g Cukier
1 łyżeczka Sól


Buraki obieramy cienko ze skórki. Zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy do miękkości.  Sprawdzamy widelcem w trakcie gotowania, żeby ich nie rozgotować. Widelec musi w miarę lekko wchodzić w warzywo (muszą być „al dente”). Wyjmujemy z wody i studzimy, aby można było utrzymać w ręce. Następnie ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Zachowujemy ugotowany sok z buraków do zalewy.

Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Do słoików nakładamy buraki na 2/3 wysokości słoika. Do tej samej wysokości wypełniamy słoik gorącą zalewą. Staramy się pozbyć jak największej ilości pęcherzyków z powietrzem, podważając, naciskając delikatnie buraki w słoiczkach.  Dopełniamy burakami pozostałą przestrzeń w słoiczkach, uzupełniamy zalewą. Przed zakręceniem upewniamy się, że szyjka słoika oraz zakrętka są czyste i suche. Mocno zakręcamy.

Pasteryzujemy w garnku, zalane wodą na 2/3 wysokości. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody wokół słoików. Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Dodatkowy pomysł : Wrzucamy do gotowania kilka buraczków więcej i wykorzystujemy pozostały sok z buraków do przygotowania barszczu lub ⇒ zupy buraczkowej ⇐ (część bulionu na zupę zastępujemy sokiem z buraków, będzie intensywniejsza w smaku).

 

Dodaj komentarz