Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki

Przepyszna, kwaskowa i pełna witaminy C galaretka. Można ją wykorzystać jako dodatek do ciast, ciasteczek, do pieczywa, deserów lodowych i na wiele innych sposobów.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 70 minut plus oczyszczenie owoców


Składniki (około 10-12 małych słoiczków):

1,5 kg Czerwona porzeczka
900g (lub więcej)  Cukier (biały, trzcinowy, brązowy)


Słoiczki i zakrętki wyparzamy oraz wycieramy do sucha.

Porzeczkę oczyszczamy (usuwamy ogonki) i płuczemy. Następnie przesypujemy do średniego garnka (najlepiej z podwójnym/nie przywierającym dnem). Owoce rozgniatamy i dusimy na niedużym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przygotowujemy drugi garnek. Przecieramy owoce przez drobne sito tak aby pozostały nam praktycznie same ziarenka. Cały gęsty mus jaki osadził się na zewnętrznej stronie sitka zbieramy łyżką do garnka.

Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.  Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20-25 minut ( do momentu aż sok zgęstnieje). Słodkość galaretki zależy od naszych indywidualnych preferencji oraz użytych owoców.

Kiedy sok będzie już gotowy, zmniejszamy ogień na minimum i zaczynamy nalewać do słoiczków. Upewniamy się, aby szyjka słoiczka oraz zakrętka były suche i czyste. Każdy słoiczek napełniamy pozostawiając około 1mm od wierzchu. Porzadnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Inne metody pasteryzacji przetworów znajdują się w dalszej części przepisu.

Ważne: Jeżeli spod zakrętki zacznie wydostawać  się płyn musimy ją zmienić. Świadczy to o tym, że jest uszkodzona i może doprowadzić do psucia się przetworów.

Tradycyjna pasteryzacja:  Zakręcone słoiczki wstawiamy do dużego, szerokiego garnka, wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym (zapobiega przypadkowemu stłuczeniu podczas gotowania). Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoiczka. Od momentu zagotowania wody wokół słoiczków, podgrzewamy je na mniejszym ogniu przez około 10-15 minut . Wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i studzimy .

Pasteryzacja na sucho: Wstawiamy słoiczki do zimnego piekarnika.  Następnie rozgrzewamy go do 100-110 stopni. Od momentu osiągnięcia pełnej temperatury przez piekarnik pasteryzujemy słoiczki przez około 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy je z piekarnika, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz