Zimowa surówka z buraczków
Przepyszna, lekko octowa surówka z buraczków. Idealna do mięs, wędlin czy kanapek.
Składniki (4 słoiki o pojemności 500 ml):
2,2kg Buraki
Zalewa:
600ml Ugotowany sok z buraków
200ml Ocet 10%
110g Cukier
1 łyżeczka Sól
Buraki obieramy cienko ze skórki. Zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy widelcem w trakcie gotowania, żeby ich nie rozgotować. Widelec musi w miarę lekko wchodzić w warzywo (muszą być „al dente”). Wyjmujemy z wody i studzimy, aby można było utrzymać w ręce. Następnie ucieramy na tarce z dużymi oczkami. Zachowujemy ugotowany sok z buraków do zalewy.
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku. Zagotowujemy. Do słoików nakładamy buraki na 2/3 wysokości słoika. Do tej samej wysokości wypełniamy słoik gorącą zalewą. Staramy się pozbyć jak największej ilości pęcherzyków z powietrzem, podważając, naciskając delikatnie buraki w słoiczkach. Dopełniamy burakami pozostałą przestrzeń w słoiczkach, uzupełniamy zalewą. Przed zakręceniem upewniamy się, że szyjka słoika oraz zakrętka są czyste i suche. Mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy w garnku, zalane wodą na 2/3 wysokości. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania się wody wokół słoików. Wyjmujemy, osuszamy i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodatkowy pomysł : Wrzucamy do gotowania kilka buraczków więcej i wykorzystujemy pozostały sok z buraków do przygotowania barszczu lub ⇒ zupy buraczkowej ⇐ (część bulionu na zupę zastępujemy sokiem z buraków, będzie intensywniejsza w smaku).