Żeberka w sosie własnym

Żeberka w sosie własnym

Przepyszne, mięciutkie żeberka w sosie własnym z cebulką. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Idealne do klusek śląskich, zapiekanych ziemniaczków i innych dodatków.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: marynowanie (3-4 godziny lub na noc) plus smażenie i duszenie 2 godziny


Składniki:

1-1,5 kg Środkowe żeberka ( z większą ilością mięsa)
Sól morska, Pieprz z młynka do smaku
1 łyżka Słodka czerwona papryka
1 Łyżeczka Ostra czerwona papryka
1 łyżka Oliwa z oliwek
1-2 szt. średnie Cebule
2-3 ząbki Czosnek

Opcjonalnie:  esencja do sosu pieczeniowego jasnego lub ciemnego Knorr (nadaje ciekawy smak) lub inny wedle uznania


Żeberka myjemy, osuszamy, zdejmujemy błonę i por­cju­jemy tak, żeby w każ­dym kawałku mięsa była jedna kostka. Mięso prze­kła­damy do naczy­nia w któ­rym będziemy je mary­no­wać. Przy­pra­wiamy solą, pie­przem, papry­kami i pole­wamy odro­biną oliwy. Odsta­wiamy do lodówki na mini­mum 4 godziny lub naj­le­piej na całą noc dzień wcze­śniej.

Na patelni roz­grze­wamy odro­binę oliwy. Na gorą­cej patelni ukła­damy poje­dyn­czą war­stwę żebe­rek i obsma­żamy na więk­szym ogniu z każ­dej strony aż się zaru­mie­nią. W mię­dzyczasie przy­go­to­wu­jemy cebulę obie­ramy i kro­imy w kostkę. Czo­snek sie­kamy na mniej­sze kawa­łeczki. Obsma­żone mięso zdej­mu­jemy na chwilę z patelni, doda­jemy czo­snek, po chwili cebulę pod­sma­żamy aż zmięk­nie. Następ­nie prze­kła­damy spo­wro­tem żeberka. Podle­wamy wodą, przy­kry­wamy i dusimy mię­dzy 1,5–2 godzin. Mięso prze­kła­damy na drugą stronę w poło­wie dusze­nia, dopra­wiamy sos do smaku solą i pie­przem w razie potrzeby. Pod koniec sos możemy zagę­ścić mąką ziem­nia­czaną jeżeli jest bar­dzo rzadki (1 pła­ską łyżeczkę mąki zmie­szać z odro­biną wody i dodać do sosu zago­to­wać). Opcjo­nal­nie dodać esen­cję do sosu Knorr lub inny wedle uzna­nia.


1 thought on “Żeberka w sosie własnym

Dodaj komentarz