Fish cakes czyli placki rybne

Fish cakes czyli placki rybne

Fish cakes to danie bardzo popularne na wyspach. Placki składają się z gotowanych warzyw głównie ziemniaków oraz pieczonej lub gotowanej na parze ryby (typu dorsz, łosoś, pstrąg). Można je piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Fantastyczne danie, które pomoże „przemycić” rybę oraz inne warzywa dla malucha.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: Przygotowanie składników 30-35 minut, chłodzenie masy w lodówce 60 minut, pieczenie 35-40 minut. Łącznie około 2 godziny 30 minut.


Składniki (na 12 porcji/ 4-5 osób):

Masa na placki:

600g Ziemniaków (waga po ugotowaniu)
400g Pstrąg filet lub cała ryba
1 szt. Średnia marchewka
1-2szt. Jajka (zależy od wielkości)
Pęczek natki pietruszki i/lub koperku
Sól morska, Pieprz
1 łyżka Oliwa z oliwek

Panierka:

Bułka tarta, mąka, 1-2szt. jajka, 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

Słodki sos chilli, cytryna, starty ogórek w sosie jogurtowo-majonezowym z koperkiem


 1. Marchewkę gotujemy aż będzie miękka. Studzimy, obieramy i tniemy w drobną kostkę.

2. Ziemniaki obieramy, gotujemy aż będą bardzo miękkie i ugniatamy na masę bez grudek.

3. Rybę przygotowujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Następnie rozdrabniamy, pozbywamy się wszystkich ości i mieszamy w dużej misce z ziemniakami i marchewką.

4. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę, koper. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jajka i wlewamy oliwę.

5. Z przygotowanej masy formujemy wałeczek o długości około 24 cm ( co da nam 12 porcji o grubości 2 cm). Układamy go na folii spożywczej, zawijamy i chowamy do lodówki na conajmniej 1 godzinę.

6. W trzech miseczkach lub na głębszych talerzykach przygotowujemy mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Schłodzoną masę odwijamy z folii i kładziemy na deskę. Tniemy na krążki o grubości około 2 cm. Każdy obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Następnie układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe placuszki smarujemy delikatnie z góry oliwą używając pędzelka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut do momentu aż zrobią się złote.


 

Dodaj komentarz