Zapiekanka makaronowa
Smaczna i prosta do przygotowania zapiekanka dla całej rodziny.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
1/2 op. Makaron mini (Lubella)
1szt. mała Śmietana 12%
70 ml Woda
2szt. Jajko
250g Żółty ser
1/2op. Ser camembert (np President okrągły)
150g Kabanosy lub kiełbasa do wyboru
1/2szt. mały Kabaczek
1szt. Cebula (najlepiej młoda lub cukrowa)
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: 1 łyżeczka suszone oregano, mała puszka kukurydzy, 10szt. pomidorki koktajlowe pokrojone w połówki, czerwona papryka
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente według instrukcji. Ser żółty tarkujemy na dużych oczkach a camembert tniemy w mniejsze kawałki. Kabaczka, cebulę i mięso tniemy w małe kawałki.
Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną, wodą oraz kawałkami camamberta i 1/3 startego sera żółtego.
W dużej misce mieszamy makaron, mięso i warzywa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie suszonym oregano. Następnie wlewamy mieszankę z jajek i śmietany. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy piec. Wierzch zapiekanki posypujemy pozostałym serem.
Pieczemy w temperaturze 180st przez około 40-45 minut lub do momentu aż ser zapiecze się z wierzchu i masa jajeczna się zetnie. Smacznego 🙂