Szakszuka (Shakshuka)
Szakszuka jest to danie popularne na Bliskim Wschodzie (Tunezja, Egipt, Maroko…). Składa się głównie z jajek i warzyw typu pomidory, cebula, papryczki chilli lub czerwona papryka. W mojej wersji pojawiło się również mięso. Jest kolorowo i przepyszne na śniadanie. 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 25 minut
Składniki (na 2 porcje):
4szt. Jajka
Sos:
300g Pomidory w puszce lub passata
1szt. Średnia cebula
1/2szt. Czerwona papryka i/lub 1szt. Papryczka Chilli
4 cienkie plasterki Surowego wędzonego boczku (lub kawałek kiełbaski)
Sól morska i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki Kminu rzymskiego mielonego (można pominąć)
1 łyżeczka Ostrej czerwonej papryki (chilli lub słodkiej jeśli wolimy wersję łagodną)
1 łyżka Oliwa do smażenia
Dodatki: Pieczywo, świeża zielenina typu szczypiorek, bazylia, kolędra
Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy nasiona. Boczek kroimy na mniejsze kawałeczki.
Na rozgrzaną, średniej wielkości patelnię wrzucamy najpierw cebulę i podsmażamy aż troszeczkę zmięknie. Następnie dodajemy papryki. Podsmażone warzywa odsuwamy na bok i dodajemy boczek. Kiedy się delikatnie zarumieni, mieszamy go z warzywami. Następnie dodajemy pomidory lub passatę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i opcjonalnie kminem rzymskim.
Kiedy sos odrobinę zgęstnieje, robimy dołki w sosie i wbijamy w to miejsce jajko. Czynność powtarzamy z kolejnymi jajkami. Dusimy pod przykryciem do momentu aż zetnie się białko.
Dekorujemy ulubioną zieleniną. 🙂
1 thought on “Szakszuka (Shakshuka)”