Sok z marchwii, pomarańczy i imbiru
Jeden z moich ulubionych soków. Smaczny, przede wszystkim zdrowy i pełen witamin na dobry początek dnia. 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 15minut
Składniki (na 2 porcje):
6-8 marchewek
2 soczyste pomarańcze
1cm kawałek korzenia imbiru
opcjonalnie: odrobina kurkumy
Marchew obieramy i myjemy. Pomarańcze myjemy i przekrajamy na pół. Wyciskamy przy użyciu ręcznej wyciskarki lub zdejmujemy skórkę z pomarańczy (jeżeli używamy wyłacznie sokowirówki). Imbir obieramy ze skórki. Bardzo fajnie obiera się go przy użyciu łyżeczki do herbaty. Wystarczy zeskrobać skórkę.
Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki (pomarańcze polecam przeciskać na słabszych obrotach). Doprawiamy opcjonalnie odrobiną kurkumy.