Krem z pieczonych pietruszek i gruszek

Krem z pieczonych pietruszek i gruszek

Jedną z moich ulubionych zup jest krem z pietruszek pieczonych z miodem. Pomyślalam sobie , że zrobie mały eksperyment i dodam do niej dwie podpieczone gruszki. Efekt? Nieziemski nowy smak, który baardzo mi pasuje. Więc, jeżeli lubicie zupy z odrobinę słodyczy  to może być coś dla was 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60 minut


Składniki (na 4 porcje):

10 szt pietruszki (około 600g)
2 łyżki Oliwy z oliwek
2 szt średniej cebuli
2 łyżki płynnego miodu
2 gruszki (dojrzałe /na wpół miękkie)
1l bulionu z warzyw
100 ml mleka (można użyć mleczko kokosowe jak ktoś lubi)
1/3 łyżeczki kardamonu w proszku
szczypta płatków chilli
Sól morska i pieprz z młynka


Nastawiamy warzywa na bulion ( ja robiłam na mięsie ale można z samych warzyw marchwii, selera, pora, cebuli, pietruszki, kawałka kapusty … ). Pietruszki do pieczenia obieramy, kroimy wzdłuż na połówki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowane warzywa obtaczamy w oliwie i kładziemy na blachę lub folię.  Pieczemy w temperaturze 180stopni prze około 30 minut lub do momentu, kiedy widelec zacznie lżej wchodzić w warzywa przy sprawdzaniu. Następnie przy użyciu pędzelka wierzch warzyw smarujemy miodem połączonym z odrobiną oliwy i pieczemy aż zaczną brązowieć.

W międzyczasie w garnuszku odmierzamy litr bulionu. Następnie dodajemy do niego upieczone warzywa i blendujemy na gładki krem (można je poprzecinać na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było je blendować). Dodajemy kardamon, płatki chilli,  mleko lub mleczko oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kolor zupy będzie jaśniejszy niż na zdjęciu, gdyż ja dodałam kawałek marchewki.

Krem można podawać na przykład z grzankami, olejem truflowym, na zdjęciu z kiełkami rzodkiewki i oliwą z bazylii ( oliwa z oliwek połączona w moździeżu ze świeżą bazylią).

Dodaj komentarz