Sałatka z truskawkami i orzechami włoskimi
Idealna na upalne dni. Lekka i pełna smaku sałatka sezonowa z truskawkami, orzechami włoskimi i zieleniną. Jedna z moich ulubionych propozycji, kiedy mam ochotę przekąsić coś drobnego.
Składniki (2 porcje):
10 świeże Truskawki
Garść rukoli
1/2 mała Sałata rzymska lub 1/5 główki Sałata lodowa
12-14 połówek Orzech włoski
80g Ser pleśniowy ( np. gorgonzola, błękitny)
Dressing:
3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, łyżka sosu sojowego, łyżka syropu klonowego (można zastąpić brązowym cukrem)
Orzechy rozkładamy na papierze do pieczenia. Wkładamy na parę minut do piekarnika rozgrzanego do 180st aby się delikatnie zarumieniły. Wyjmujemy i studzimy.
Zieleninę myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy lub kroimy na drobniejsze kawałki /paseczki.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Ser pleśnikowy kroimy w niewielką kostkę.
W szklanym naczyniu mieszamy wszystkie składniki dressingu.
W pierwszej kolejności na talerzu umieszczamy rukolę i sałaty. Na wierzchu układamy truskawki, orzechy oraz ser. Całość polewamy dressingiem tuż przed podaniem.