Pizza na francuskim cieście

Pizza na francuskim cieście

Kiedy marzy nam się dzień wolny od gotowania a jednocześnie chcemy zadowolić domowników czymś pysznym. Warto wtedy siegnąć po ten prosty przepis. Pizza na francuskim cieście z Waszymi ulubionymi dodatkami lub z tym co akurat mamy w lodówce.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie około 20-25 minut


Składniki:

Podstawa pizzy:
1 opakowanie Ciasto francuskie
4 łyżki Pikantnego ketchupu lub własnego sosu pomidorowego do pizzy
1sz. małe Jajko

Nasze ulubione dodatki typu cebula, kukurydza, podsmażona pieczarka, papryka, salami, boczek… i wiele innych

lub te ze zdjęcia:
100g ser tarty
kilka plasterków suszone, wędzonej szynki wieprzowej lub  salami, cienkiego boczku
Oliwki zielone lub czarne


Ciasto francuskie rozwijamy na płasko.  Brzegi zawijamy do środka tworząc wałeczek. Dociskamy delikatnie widelcem żeby się nie rozwinęło. Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem.  Na wierzchu układamy ulubione dodatki.

 Brzeg ciasta, używając pędzelka, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180st (najlepiej z termoobiegiem) do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni (około 20-25 minut).

Dodaj komentarz