Sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi
Cudowna, lekka ale sycąca sałatka z serem pleśniowym i prażonymi orzechami włoskimi. Idealna na lunch do pudełka, drugie śniadanie, podwieczorek… Co sprawia, że jej smak jest wyjatkowy? To dressing z dodatkiem oleju z orzechów włoskich 🙂 Jeżeli chcecie komuś zaimponować i przygotować coś niecodziennego to polecam tą właśnie sałatkę.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
100g Ser pleśniowy typu błękitny (Lazur), gorgonzola
120g (przed gotowaniem) Makaron kokardki zwykłe lub mini (od Lubella)
Duża garść Małe liście do wyboru (np burak, roszponka, szpinak, rukola) lub mix
14 połówek Orzech włoski
Dressing:
2 łyżka Octu balsamicznego
3 łyżki Oleju słonecznikowego
2 łyżka oleju z orzechów włoskich (opcjonalnie z orzechów laskowych)
Orzechy włoskie pieczemy w piekarniku w temp 190st lub prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut, następnie studzimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente według instrukcji i studzimy. Liście myjemy i osuszamy.
Ostudzony makaron mieszamy z zieleniną, na wierzchu układamy orzechy i ser. Całość polewamy 2-3 łyżkami przygotowanego dressingu.