Sałatka z trzema fasolami

Sałatka ryżowa z trzema fasolami

Polecam Wam jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie nadmiaru ryżu, kóry czasami zostaje nam z obiadu. Smaczna i łatwa do przygotowania sałatka. Idealna na drugie śniadanie, lunch czy podwieczorek.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10-25 minut


Składniki:

100g Kabanosy (grube lub cienkie)
100g Ryżu basmati lub długoziarnisty (ugotowanego)
Duża puszka (około 240g) Fasola czarna konserwowa
Duża puszka (około 240g) Fasola czerwona konserwowa
Mała puszka (około 120g) Biała fasola konserowowa
Mała puszka (140g) Kukurydza
Pęczek szczypiorku lub kopru
Opcjonalnie: 1/2 szt. Czerwona papryka, Czerwona cebula

Podana waga warzyw z puszki odnosi się do wagi po odsączeniu z zalewy, może się różnić w zależności od producenta.

Dressing do wyboru:
* 1-2 łyżki czubate majonezu, 1 łyżka oliwy z oliwek, (opcjonalnie łyżeczka musztardy), sól i pieprz do smaku
* Sok z 1 1/2 limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, szczypta brązowego cukru, (opcjonalnie odrobina tabasco)


Ryż gotujemy według instrukcji następnie studzimy. Możemy także użyć ryżu z poprzedniego dnia (jeżeli był przechowywany w lodówce). Kabanosy tniemy w krążki lub mniejsze kawałki. Szczypiorek lub koper drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Wszystkie warzywa z puszek odsączamy z zalewy. Ja czasami przepłukuję fasolę delikatnie wodą, aby usunąć lepką mazię. Sałatka wygląda estetyczniej a składniki nie sklejają się tak bardzo ze sobą.

Wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy z wybranym dressingiem.

Dodaj komentarz