Mleko owsiane

Mleko owsiane jest jednym z kilku roślinnych napojów które miałam w ostatnim czasie okazję samodzielnie przygotować. Idealnie nadaje się na zastępstwo dla mleka krowiego. Można je wykorzystać na wiele sposobów między innymi do przygotowania owsianki, płatków, koktajli, wypieków a nawet placków. Smakiem przypomina mleko sojowe, przygotowane „na zimno” ma wodnistą konsystencję i delikatny mączny posmak, a po podgrzaniu gęstnieje i zaczyna przybierać formę budyniu o czym warto pamiętać, jeżeli dodajemy je do dań na ciepło.

Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, kwasu foliowego, witamin (w szczególności tych z grupy B, A , E) i minerałów ( żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu).

Mleko owsiane jest zalecane w szczególności dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy i alergików na białko mleka krowiego. Niestety nie jest zalecane dla osób chorujących na celiakię i uczulonych na gluten.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut


Składniki

6 łyżek stołowych Płatki owsiane
600 ml Przegotowana, letnia woda
Dodatki opcjonalnie: szczypta soli lub 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 szt daktyle lub łyżka rodzynek.


Przygotowanie

Płatki owsiane blendujemy z przegotowaną , letnią wodą. Przelewamy przez gęste sitko i odciskamy, tyle ile płynu się uda. Można użyć do tego gazy lub wyciskać łyżką na sitku. Do mleka możemy dodać szczyptę soli lub osłodzić odrobiną cukru, bądź zblendować przed odciśnięciem z daktylem, kilkoma rodzynkami lub płatkami migdałowymi. Mleko można przechowywać w lodówce do 4 dni.

Dodaj komentarz