Dzisiaj mam dla Was ten oto sprawdzony, prosty przepis na smaczne i chrupiące gofry. Próbowałam do tej pory różne przepisy ale dopiero z tym związałam się na dłużej. Moje ulubione dodatki do gofrów to konfitura wiśniowa i bita śmietana, a dzieci z kolei uwielbiają czekoladę i banany 🙂 Jak szaleć to na całego 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie
Składniki
300g Mąka pszenna
1 1⁄2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
1 łyżka Cukier puder
1 łyżka Cukier wanilinowy
340 ml Mleko (temperatury pokojowej)
2 szt. Jajka
130ml Oleju
Opcjonalnie: 1 łyżka Gęsta śmietana
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki. Dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mleko, jajka, olej i opcjonalnie śmietanę.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy (trochę gęstszej niż na naleśniki).
- Włączamy i rozgrzewamy gofrownicę.
- Przy użyciu łyżki wazowej nakładamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną kratkę gofrownicy i rozprowadzamy po całości. Ciasto powinno dosłowne zakrywać ząbki. Jeżeli wlejemy zbyt dużo ciasta zacznie ono „kipieć” na zewnątrz podczas wyrastania.
- Gofry pieczemy przez około 3-4 minuty lub do momentu, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Czas pieczenia będzie zależeć od naszych indywidualnych urządzeń.
- Gotowe gofry wykładamy na kratkę. Położenie gorących gofrów bezpośrednio na talerz spowoduje, że staną się gumowe i wilgotne.
- Serwujemy z ulubionymi dodatkami na przykład z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną bądź owocami.