Manicotti z tuńczykiem i ricottą

Manicotti z tuńczykiem i ricottą

Cudowne, delikatne rurki manicotti wypełnione nadzieniem z tuńczyka i ricotty zaostrzone aromatycznym, pomidorowym sosem. Danie to zadowoli nie jeden żołądek, mój się udało. 🙂


Składniki (4-5 osób):

Rurki:

12 dużych, ugotowanych al dente Rurek manicotti (opcjonalnie cannelloni bez gotowania)
2 puszki Tuńczyka w sosie własnym (opcjonalnie w oleju)
400g Ricotty
2 szt. Średnie jajka
2 łyżki posiekanej Natki pietruszki
Sól morska i pieprz z młynka
1 łyżka Soku z cytryny
1 łyżka Parmezanu

Sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
800g pomidorów z puszki lub pasatty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Łyżeczka cukru
Sól morska i pieprz z młynka

Dodatki: ser do posypania (parmezan, chedar, mozarella plus chedar, gouda)


Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, po chwili cebulę. Podsmażamy kilka minut aż delikatnie zmięknie. Następnie dodajemy zmielone pomidory, koncentrat  oraz przyprawy i cukier. Gotujemy na mniejszym ogniu aż sos zgęstnieje około 30 minut.
W miedzyczasie przygotowujemy rurki manicotti (lub canelloni). Do dużej miski wkładamy składniki na farsz: ricottę, tuńczyka odsączonego z zalewy i rozdrobnionego, natkę pietruszki, jajko, parmezan, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy, nakładamy nadzienie do każdej rurki tak, żeby były napełnione po całej długości. Rurki układamy obok siebie w naczyniu wysmarowanym masłem. Całość zalewamy pomidorowym sosem i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez okolo 30-40 min, lub do momentu aż ser się zapiecze i rurki będą miękkie.

Dodaj komentarz