Kaczka z jabłkami i czerwonym winem

Kaczka z jabłkami i czerwonym winem

Lubicie kaczkę a nie mieliście odwagi przygotować jej nigdy samemu. Polecam Wam ten prosty przepis na idealną pieczoną kaczkę z jabłkami podlewaną czerwonym winem.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: przygotowanie 20-25 min, moczenie min 30min, marynowanie min 3 godz lub na noc, pieczenie  około 2 godz.


Składniki:

1,5-2 kg Kaczka (świeża lub mrożona)
200ml Czerwone wytrawne wino
2 łyżki Estragon
2 łyżki Majeranek
Sól morska i pieprz mielony
5-6szt.  Kwaskowe jabłka
Oliwa z oliwek


Marynowanie:

Kaczkę wyjmujemy wcześniej z zamrażarki aby całkowicie rozmarzła ( jeśli używamy mrożonej) i oczyszczamy dokładnie z resztek piór lub wnętrzności jeżeli jest taka potrzeba.

Następnie wkładamy ją do większego naczynia wypełnionego zimną, lekko osoloną wodą tak aby woda przykrywała kaczkę. Pozostawiamy w wodzie na minimum 30 minut do godziny.

Po upływie tego czasu kaczkę wyjmujemy i dokładnie osuszamy. W miseczce przygotowujemy mix przypraw i ziół (sól, pieprz, estragon, majeranek). Następnie nacieramy całą kaczkę przygotowaną mieszanką. Na koniec polewamy ją po wierzchu odrobiną oliwy.  Tak przygotowane mięso wstawiamy przykryte do lodówki na minimum 3 godziny. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Kaczkę rozmrażam przeważnie w ciągu dnia tak aby można ją było zamarynować pod wieczór.

Przygotowanie do pieczenia:

Kaczkę wyjmujemy z lodówki minimum 30 minut przed pieczeniem aby nabrała pokojowej temperatury. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, pozbywamy się nasion i tniemy w ćwiartki lub drobniejsze łódeczki. Część jabłek wkładamy do środka kaczki, jeżeli mamy taką możliwość możemy zaszyć otwór nitką lub złapać wykałaczkami tak żeby jabłka nie wypadły ze środka przy obracaniu. Kaczkę wkładamy do rękawa piersiami do dołu, wrzucamy resztę jabłek i podlewamy czerwonym winem. Rękaw zaciskamy i przekłuwamy w okolicy zacisku (otwór używamy póżniej do przekręcania kaczki na drugą stronę widelcem do pieczeni). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220stopni i pieczemy przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny, przewracamy delikatnie na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 40 minut.

Enter a caption

Dodaj komentarz