Leczo

Leczo

Leczo jest jedną z tradycyjnych węgierskich potraw, którą wręcz uwielbiam. Wychodzi idealne za każdym razem kiedy je przygotowuje. Smaczne i łatwe do przygotowania danie, które posmakuje nawet najmłodszym domownikom 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 90 minut


Składniki (minimum 4 osoby):

6 szt. Czerwona papryka lub mix z żółtą
3 szt. Kabaczek
4-5 szt. większa Cebula (w sezonie używam cukrowej)
5 szt. Pomidor
150g Kiełbasa (np Podwawelska)
200g Surowy, wędzony boczek
2-3 łyżki Słodka papryka
Opcjonalnie 1-2 łyżki Ostra papryka (lub troszkę płatków chilli)
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki Oliwa lub olej do smażenia


Przygotowujemy duży garnek. Cebulę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w garnku na dwóch łyżkach oliwy. W międzyczasie myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę paprykę. Ja ze względu na maluchy obieram paprykę, używając specjalnej obieraczki do tego typu warzyw. Mówiąc szczerze bardzo przydatny wynalazek 🙂

Kiedy cebula zmięknie i zacznie się rumienić dodajemy paprykę. Na tym etapie możemy przykryć garnek pokrywką. Doprawiamy częściowo solą. Dusimy przez około 20-30 minut.

W wolnym czasie kroimy w kostkę kiełbasę i boczek oraz podsmażamy na łyżce oliwy. Ja zawsze dodaję większość przypraw w trakcie smażenia. Mają zapełnie inny smak niż dodane bezpośrednio do garnka.

Kabaczka myjemy, rozkrajamy wzdłuż na ćwiartki i tniemy w plasterki. Jeżeli nie lubimy skórki z kabaczka możemy go obrać przed pokrojeniem.

Kiedy papryka będzie już miękka dodajemy przygotowane mięso i kabaczka. Po kilku minutach gotowania, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość dusimy do momentu, kiedy woda częściowo odparuje i danie nabierze „kleistej” konsystencji. Doprawiamy do smaku przyprawami (papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem, opcjonalnie chilli jeżeli lubimy pikantniejsze).

Danie możemy podawać z chlebem, ziemniaczkami lub po prostu bez żadnych dodatków. I tak smakuje wyśmienicie.

Dodaj komentarz