Warzywna lasagne
Przepyszna, łatwa do przygotowania warzywna lasagne. Przyprawiona samymi ziołami, bez dodatku pieczarek może być serwowana osobom chorującym na dnę moczanową.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut plus pieczenie 60minut
Składniki:
8-10szt. Makaronu na Lasagne
2szt. Duży pomidor
1szt. Kabaczek
1szt. mały Bakłażan
4szt. duże Pieczarki
400g Pomidory w puszce lub Passata
70g Ser żółty do zapiekania
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól morska, pieprz do smaku
opcjonalnie : biała cebula, przyprawa włoska (Kotanyi), nadaje fajnego smaku
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Pieczarki obieramy ze skórki lub czyścimy. Bakłażana, kabaczka, pomidora, (opcj. cebulę) oraz pieczarki kroimy na bardzo cienkie plasterki. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Pomidory z puszki blendujemy.
Naczynie w którym będziemy piec lasagne smarujemy delikatnie oliwą. Układamy warstwę suchego makaronu tak, żeby zakrywała dno. Następnie kładziemy pojedynczą warstwę w kolejności: bakłażan (gdyż jest bardzo suchy i wciągnie wodę z pozostałych warzyw), kabaczek, pieczarka, (opcjonalnie cebula) i pomidor. Każdą warstwę warzyw przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, ziołami (oregano, bazylia) lub dodajemy gotowy mix przypraw. Warzywa polewamy połową zblendowanych pomidorów i posypujemy 1/3 sera. Budujemu kolejną warstwę zaczynając od warstwy makaronu. Wierzch lasagne posypujemy pozostałym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 15 minut bez przykrycia, następnie zakrywamy i pieczemy kolejne 45-50 minut. Prosto i smacznie 🙂
P.S. Jeżeli mamy odrobinę więcej czasu to kabaczka i bakłażan możemy podpiec na patelni grillowej.