Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi uznaję za otwarty 🙂 a przygotowane w ten sposób są cudowne. Soczyste szparagi z dodatkiem sera owinięte cieniutkim boczkiem. Idealne jako przekąska lub obiad. Wypróbujcie a się nie zawiedziecie. ☺️


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 25 minut


Składniki (8 porcji):

16szt. Szparagi zielone lub białe
375g Ciasto francuskie
100g cienkie plastry Boczek
8 cienkie plasterki Sera
1szt. Jajko
Sól i pieprz z młynka
1 łyżka Oliwy

Dodatki: Sos holenderski


Szparagi myjemy i osuszamy. Białe szparagi obieramy obieraczką. Odłamujemy twarde końcówki. Mój najlepszy sposób to: trzymamy szparagi jedną ręką za końcówkę a drugą mniej więcej na 2/3 długości. Delikatnie naginamy i wtedy łatwo ocenić gdzie zaczyna się stwardniała część łodygi, poprzez widoczny opór na ugięciu. Szparagi przeważnie pękają w tym miejscu, jeżeli mocniej zegniemy.

Przygotowane szparagi przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy.  Na deseczce kładziemy po dwie sztuki w połowie długości, układamy na wierzchu cienki plasterek sera. Następnie bierzemy plasterek boczku i owijamy dokładnie środkową część szparagów z serem.

W kolejnym kroku wycinamy kwadraty lub jak u mnie prostokąty z ciasta francuskiego. Szparagi kładziemy po skosie, zawijamy rogami z ciasta i upewniamy się, że ciasto jest zlepione. Układamy, w odstepach, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190st (program z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Jeżeli ciasto zbyt szybko się bedzie piekło możemy zmniejszyć temperaturę lub zmienic program na samo grzanie góra/dół.

Dodaj komentarz