Syrop z cebuli

Syrop z cebuli zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest to jedna z wielu sprawdzonych metod wykorzystywanych niegdyś przez nasze babcie i mamy do walki z lekkim przeziębieniem, kaszlem czy stanem zapalnym. Ze względu na to, że jest on całkowicie naturalny może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci. W okresie jesień-zima-wiosna często przygotowuję go dla moich chłopców.

Mimo tego, że nasz świat bardzo się rozwija i mamy dostępne mnóstwo gotowych rozwiązań na nasze zdrowotne problemy, część z nas nadal sięga po starodawne, sprawdzone receptury. Niepozorny syrop z cebuli ma wiele właściwości i zalet. Jest przede wszystkim tani, łatwy do przygotowania i całkiem niezły w smaku.

Syrop przygotowany według poniższego przepisu zachowuje wiele cennych dla naszego organizmu witamin C, A, B1, B2, PP oraz mikroelementów jak cynk, selen, fosfor, wapń oraz kwas foliowy.

Składniki:

* Cebula
* Biały cukier lub miód (zdrowsza wersja jeżeli my lub dziecko nie mamy uczulenia)

Przygotowanie i przechowywanie:

Przygotowujemy słoik lub głębsze naczynie (wyższą miskę) na syrop.  Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości plastry (można też w kostkę). Cebulę zasypujemy cukrem (warstawami). Kładziemy cienką warstwę cebuli i zasypujemy cukrem, ten sam krok powtarzamy aż wykorzystamy całą cebulę. Słoik zakręcamy, miskę zakrywamy szczelnie przezroczystą folią. A wszystko po to, żeby ograniczyć nieprzyjemny zapach w domu. Naczynie odstawiamy na minimum 5-8 godzin ( w temperaturze pokojowej). Wytworzony syrop powinniśmy zużyć w ciągu kilku godzin chyba, że zlejemy go do małego słoiczka i wstawimy do lodówki. Wtedy będziemy mogli go wykorzystać również dzień później.

Dawkowanie:

Syrop ma najskuteczniejsze działanie, jeżeli jest stosowany w pierwszej fazie przeziębienia lub przykładowo kiedy zaczyna nas boleć gardło. Wczesne podanie syropy pomoże nam złagodzić kaszel lub doskiwerający ból gardła. Dzienna dawka syropu to 3-4 łyżeczki od herbaty.

Dodaj komentarz