Jak dla mnie sorbet czekoladowy to hit tegorocznego sezonu. Dzieci są nim po prostu zachwycone 🙂 ale nie tylko one 😉 Mocny czekoladowy smak, kremowa, puszysta konsystencja… po prostu pychotka. W zależności od rodzaju czekolady jakiej użyjemy lody mogą być w 100% wegańskie 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut przygotowanie (plus chłodzenie masy i wyrabianie w zależności od metody do 4 godzin)
Składniki
200 ml Woda
100g Ciemne kakao w proszku
3 łyżki Ksylitol lub inny cukier
400 ml (puszka) Mleczko kokosowe
2 łyżki Olej kokosowy
200g Gorzka czekolada (60% lub mocniejsze)
Opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu z wanilii, 2 mrożone banany w plastrach
Przygotowanie
- Do rondelka z zimną wodą dodajemy ciemne kakao. Dokładnie mieszamy, aby nie pozostały żadne grudki. Ja często używam w tym celu trzepaczki.
- Następnie podgrzewamy na średnim ogniu i dodajemy ksylitol, mleczko kokosowe oraz olej kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zagotowujemy, cały czas mieszając i od razu zestawiamy z ognia.
- Do gorącej masy dodajemy pokruszone kawałki czekolady. Mieszamy do momentu, kiedy cała czekolada się rozpuści. Na tym etapie można również dodać ekstrakt z wanilii.
- Rondelek odstawiamy na bok i studzimy do temperatury pokojowej. Masa odrobinę zgęstnieje. Masę można dodatkowo schłodzić przez około godzinę w lodówce lub wyrabiać od razu w maszynce do lodów według instrukcji podanej przez producenta. Gotowe lody serwujemy zaraz po wyrobieniu lub przekładamy do pojemnika i zamrażamy przez 3-4 godziny, jeśli wolimy twardsze.
- Jeżeli nie posiadamy maszynki do lodów masę można spulchnić blendując ją z dwoma zamrożonymi bananami (pokrojonymi przed mrożeniem w plastry). Po czym od razu przekładamy ją do pojemnika i zamrażarki na co najmniej 4 godziny aby masa zamarzła.
Tip: Przed wstawieniem lodów do zamrażarki można je zmieszać z różnymi dodatkami np kawałkami świeżych lub suszonych owoców, orzechami bądź wiórkami czekoladowymi.