Sałatka warzywna

Tradycyjna sałatka warzywna, pojawia się na światecznym stole niemal w każdej polskiej rodzinie. Każdy z nas przygotowuje ją na swój sposób, część z nas urozmaica ją różnymi warzywami i dodatkami. Tutaj znajdziecie przepis na sałatkę jaką znam i uwielbiam od dziecka 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 20 minut plus gotowanie warzyw


Składniki

4 szt. Marchewka
2 szt. Pietruszka
4-5 szt. Ziemniaki
1 szt. Mały seler
4 szt. Jajka
1 szt. Mała cebula (można pominąć)
1 puszka Zielony groszek
5 szt. Ogórki kiszone
1 szt. Kwaśne jabłko
2-4 łyżki Majonez
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki dokładnie myjemy ale nie obieramy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, dajemy łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień, tak żeby woda tylko delikatnie „pykała”.  Warzywa będą wtedy równomiernie się gotować. Gotujemy ponad 30 minut lub dłużej do momentu, kiedy zaczną się robić miękkie. Ziemniaki zawsze wyjmuję jako pierwsze, gdyż gotują się szybciej niż reszta. Ugotowane warzywa pozostawiamy do ostygnięcia.

Jajka gotujemy na twardo (wkładamy łyżką do wrzącej, lekko osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania mierzymy około 10-12 minut). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, niektórzy rozbijają skorupkę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone warzywa, jajka, jabłko oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do dużej miski, dodajemy pokrojone ogórki oraz groszek. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy majonez, ilość wedle uznania i mieszamy.

Gotowe 🙂

Dodaj komentarz