Pietruszkowe kluski z mięsnym nadzieniem to przepyszny i tani obiad dla całej rodziny. Wypróbowane przez moich domowników w różnym wieku i zaakceptowane w 100%. 🙂 Poza tym są łatwe do przygotowania, mało pracochłonne i pozwalają na wykorzystanie mięsa oraz warzyw z rosołu 🙂 bądź nadmiaru ziemniaków z poprzedniego obiadu.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 30-40 minut plus gotowanie
Składniki na kluski:
1 kg Ugotowane ziemniaki
250-300g Mąka ziemniaczana
1 szt. Jajko
1/2 łyżeczki Sól
1/2 pęczka Natka pietruszki
Nadzienie:
250-300g Mięso do wyboru ugotowane (np z rosołu – kurczak, kura, wołowina, mix mięs) lub upieczone w przyprawach
2 szt. Ugotowana marchewka
2 szt. Ugotowana pietruszka
1 szt. Podsmażona, mała cebulka
Kilka łyżek bulionu (jeżeli nadzienie jest za suche)
Przyprawy: sól, pieprz zwykły lub ziołowy, papryka słodka bądź ostra, zioła suszone lub świeże
Przygotowanie
Mięso i warzywa np. z rosołu mielimy w maszynce. Jeżeli nie używamy mięsa z zupy, możemy upiec/usmażyć specjalnie do tego dania kawałek mięsa w przyprawach (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła) a następnie zmielić go w maszynce. Im tłustsze mięso tym wilgotniejsze będzie nasze nadzienie. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną na złoto, drobno pokrojoną cebulkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym lub zwykłym, suszonym majerankiem i opcjonalnie czerwoną papryką.
Ziemniaki gotujemy i jeszcze gorące ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Studzimy. Następnie ugniatamy w misce, aby powierzchnia była równa. Kroimy nożem na cztery części. Jedną czwartą wydłubujemy łyżką na bok. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną i uklepujemy na równo z powierzchnią ziemniaków . Dodajemy jajko, sól i drobno posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy.
Bierzemy około 1 łyżki stołowej masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Zalepiamy farsz w środku i formujemy kuleczkę. Tip: Aby łatwiej było nam kleić kuleczki sugeruję delikatnie zwilżać dłonie oliwą lub posypać odrobiną mąki ziemniaczanej. Zapobiega to przylepianiu się ciasta i ułatwia formowanie zgrabnych kluseczek 🙂
Przygotowane kluseczki gotujemy w dwóch lub trzech partiach. Wrzucamy jedną po drugiej na wrzącą, osoloną wodę. Po wrzuceniu klusek, mieszamy łyżką delikatnie po dnie aby się nie przykleiły. Po ponownym zagotowaniu wody, zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy około 5-7 minut pod przykryciem od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski rozpoznaję po tym, że „puchną”. Czas gotowania zależy od wielkości naszych klusek. Możemy również wyjąć jedną kluskę na talerzyk i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka w środku.
Gotowe kluseczki odcedzamy łyżką cedzakową na talerz, układając pojedynczą warstwę. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami, świeżą pietruszką lub koperkiem
Tip: Kluseczki będą mniej rozpadały się w gotowaniu jeżeli użyjemy ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanych kilka godzin wcześniej.