Miodowo-musztardowe buraczki

Surówka do obiadu, dodatek do sałatek … jak przygotowane buraczki można wykorzystać na wiele sposobów. Cudownie komponują się z różnego rodzaju zieleniną, serami a zwłaszcza z serem kozim. Do takich buraczków pasują także prażone orzechy i ziarna. Możliwości jest wiele i na pewno Wam się nie znudzą. Ja uwielbiam je jeść nawet bez dodatków, ponieważ są pyszne 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 15 minut plus gotowanie buraków 1,5-2 godziny


Składniki

5-6 szt. Surowe buraki (około 1 kg)

Dressing

1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Musztarda francuska
1-2 łyżeczki Miód
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Buraczki oczyszczamy ale nie obieramy. Zalewamy zimną wodą w dużym garnku i gotujemy do miękkości około 1,5-2 godzin. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skóry. Kroimy w małą kostkę i mieszamy z przygotowanym dressingiem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby buraczki przeszły przyprawami. Gotowe 🙂

Dodaj komentarz