Mini przysmaki z kozim serem
Jedne z moich ulubionych przystawek. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Łatwe do przygotowania, ładnie wyglądają na stole a przede wszystkim są bardzo smaczne. Idealna propozycja do menu na imprezy oraz nadchodzącego sylwestra.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: farsz 30 minut plus pieczenie około 15-20 minut
Składniki:
1 op. Ciasto francuskie
3-4 Pomidory (świeże) lub 1 puszka
1/2 szt. Mały kabaczek
1/2 szt. Czerwona papryka
1 szt. Cebula
1-2 ząbki Czosnek
1/2 kostki Ser feta lub twardy kozi
opcjonalnie: mały słoiczek Czarne oliwki (pokrojone w krążki), łyżka pasty z papryczek chilli
Przyprawy:
słodka i ostra papryka,
opcjonalnie szczypta wędzonej papryki
sól, pieprz, szczypta cukru
suszone oregano, tymianek lub bazylia
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pomidorowego farszu. Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekany czosnek, po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy cebula odrobinę zmięknie dodajemy kabaczka i czerwoną paprykę (również drobną kostkę). Podsmażamy na małym ogniu aż warzywa zrobią się miękkie. Dodajemy pokrojone pomidory oraz doprawiamy do smaku przyprawami (wymienione powyżej). Pod koniec gotowania dodajemy ewentualnie oliwki oraz pastę z papryczek. Staramy się odparować jak najwięcej wody z farszu aby nie był zbyt wodnisty i nie rozpłynął się na cieście.
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko i kroimy w kwadraciki o boku 5-7 cm. Na każdy kwadracik kładziemy łyżkę farszu zostawiając odstęp od krawędzi. Na wierzch farszu kruszymy (ilość wedle uznania) kozi ser lub fetę. Brzegi ciasta możemy posmarować roztrzepanym jajkiem ale nie jest to konieczne.
Przygotowane przekąski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15-20 minut lub do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni.
Smacznego chrupania 🙂