Krem z pieczonej dyni

Krem z pieczonej dyni

Dynia to cudowne warzywo chociaż niektórym ciężko się do niej przekonać ze względu na „mdły”smak. Jednakże mam nadzieję, że po spróbowaniu tego kremu zmienicie o niej zdanie. 🙂 Moje maluchy uwielbiają smak tej zupy co zapewnia dodatkową pozycję w menu małego odkrywcy.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 90 minut


Składniki:

2l wody
150-200g kawałek mięsa (indyk, kurczak, królik, jagnięcina)
3szt. Marchewka
2szt. Pietruszka
1 szt. Cebula
1szt. mały Por
1/2szt. Seler 4-5 szt.
Ziemniak 1/2 szt.
Mała dynia
Oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron

Przyprawy:

1/2 łyżeczki Tymianek
1/2 łyżeczki Rozmaryn
1 łyżeczka Słodka papryka
Sól, pieprz

opcjonalnie: kilka łyżek soku z pomarańczy (dla dzieci jeżeli nie mają uczulenia na cytrusy),  grzanki, płatki migdałów lub olej truflowy do dekoracji.


W większym garnku nastawiamy wodę na bulion. Wkładamy przygotowane mięso. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny. Dodajemu warzywa (poza ziemniakami) i zagotowujemy ponownie.Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż zrobią się miękkie.

Zaraz po wstawieniu wody na bulion obieramy dynię ze skórki, wyjmujemy łyżką nasiona, kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski i obtaczamy w oliwie, przyprawach oraz ziołach. Wykładamy na blachę lub folię i pieczemy przez około 30-40 minut (w piekarniku nagrzanym do 180stopni), lub do momentu kiedy dynia będzie miękka.

W oddzielnym garnku odmierzamy 1,5l bulionu (resztę zatrzymujemy w razie potrzeby), dodajemy do niego upieczoną dynię, niektóre warzywa z bulionu czyli ziemniaki, 1 pietruszkę, 1 marchewkę, kawałek selera. W przypadku mniejszych dzieci do zupy można dodać kawałki mięsa z bulionu i zblendować.  Zupę możemy zagęścić dodając więcej ugotowanych warzyw lub rozrzedzić pozostałym bulionem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy również wcisnąć odrobinę soku z pomarańczy, który nada zupie ciekawego smaku lub opcjonalnie zmieszać z odrobiną mleka lub śmietanki 30%.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz