
Nowość, która zawładnęła serce i żołądek 🙂 Krem z batatów z dodatkiem prażonych pestek dyni, jak ktoś lubi można posypać ulubionymi grzankami i posiekaną kolendra, która dodaje „to coś”.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 10 minut, gotowanie 20 minut.
Składniki:
- 1 duży batat
- 1/2 średni korzeń selera
- 1 większa pietruszka
- 1 większa marchew
- 500-600 ml bulion warzywny (można zrobić na samej wodzie)
- ok. 70 ml gęste mleczko kokosowe ( ja stosuję markę Kara w kartonie 11%)
- 1/3 łyżeczki kurkuma mielona
- 1/3 łyżeczki imbir mielony
- sól do smaku
- dodatki: prażone pestki dyni, grzanki, posiekana kolendra (polecam)
Jak przygotować:
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się wody lub bulionu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy do całkowitego zaniknięcia białego koloru. Gotujemy przez parę minut na mniejszym ogniu
- W międzyczasie doprawiamy kurkumą, imbirem i solą.
- Przed podaniem posypujemy ulubionymi dodatkami
I gotowe 🙂