Krem z batatów z prażonymi pestkami dyni i kolendrą

Nowość, która zawładnęła serce i żołądek 🙂 Krem z batatów z dodatkiem prażonych pestek dyni, jak ktoś lubi można posypać ulubionymi grzankami i posiekaną kolendra, która dodaje „to coś”.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut, gotowanie 20 minut.


Składniki:

  • 1 duży batat
  • 1/2 średni korzeń selera
  • 1 większa pietruszka
  • 1 większa marchew
  • 500-600 ml bulion warzywny (można zrobić na samej wodzie)
  • ok. 70 ml gęste mleczko kokosowe ( ja stosuję markę Kara w kartonie 11%)
  • 1/3 łyżeczki kurkuma mielona
  • 1/3 łyżeczki imbir mielony
  • sól do smaku
  • dodatki: prażone pestki dyni, grzanki, posiekana kolendra (polecam)

Jak przygotować:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się wody lub bulionu. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
  2. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy do całkowitego zaniknięcia białego koloru. Gotujemy przez parę minut na mniejszym ogniu
  3. W międzyczasie doprawiamy kurkumą, imbirem i solą.
  4. Przed podaniem posypujemy ulubionymi dodatkami

I gotowe 🙂