Dżem dyniowo-jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

Przepyszny, całkiem naturalny ale niestety rzadko już przygotowywany dżem. Idealny dla maluchów, ze względu na zawarte w nim niskoalergenne składniki.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: około 80 minut


Składniki (7-8 małych słoiczków):

800g Dynia (waga po oczyszczeniu)
700g Jabłko (Antonówka lub Reneta)
600g Cukier
130 ml woda


Dynię myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry i pozbywamy się pestek oraz miękkiego miąszu. Kroimy w małą kostkę.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki lub drobniej. Pozbywamy się pestek i twardych łusek wokół pestek. Rozgotowujemy z wodą w większym garnku. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy.

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż większość lub cała dynia się rozpadnie. Możemy pozostawić małe kawałki lub zblendować na gładko wedle uznania.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia. Sprawdzamy czy nakrętki zaciągnęły. Przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.

Dodaj komentarz