Duszona kapusta
Tanie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie. Kapusta duszona z cebulą i boczkiem smakuje wyśmienicie nie tylko jako danie główne, ale również jako dodatek do naszego obiadu na przykład do kotletów mielonych 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 90 minut
Składniki:
350g Surowy, wędzony boczek
1 szt. średnia Biała kapusta
2szt. większa Cebula
400ml Bulion warzywny lub mięsny
Koper (pęczek)
Oliwa do smażenia
1 łyżeczka Brązowy cukier
Przyprawy:
sól i pieprz do smaku
1/2-1 łyżeczka wędzona papryka
1-2 łyżeczki słodka papryka
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy w dużym garnku.
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, aż sie zarumieni. Przekładamy do garnka z cebulą.
- Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Wsypujemy do garnka.
- Wlewamy bulion.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy łyżeczkę cukru.
- Dusimy pod przykryciem około 60-80 minut, lub do momentu aż kapusta będzie miękka a danie nabierze „kleistej” konsystencji.
- Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Dusimy kolejne 5-10 minut.
Smacznego 🙂