Bułeczki maślane z chia

Tradycyjne bułeczki maślane z nowoczesnym akcentem w postaci ziaren chia. 🙂 Idealne na śniadanie z samym masłem lub dżemem 🙂 Moje dzieciaki je uwielbiają i chętnie pochłaniają z ulubionymi dodatkami.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 35 minut plus wyrastanie ciasta (2 godziny, kolejne 30 minut)


Składniki (12-14 bułeczek)

500g Mąka pszenna ( z tego 3 łyżki na rozczyn)
30g Cukier (z tego 10g na rozczyn)
50g Masło
300ml Mleko (z tego 100ml na rozczyn)
30g Świeże drożdże lub suszone, instant 7g (1 opakowanie)
1/2 łyżeczki soli
1 szt. Jajko ( temp. pokojowej)

Dodatki do wyboru: ziarna chia, mak, sezam


Przygotowanie

  1. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozkruszamy (wsypujemy) do miseczki i ciepłe (nie gorące) mleko (100ml). Mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia się składników. Wsypujemy mąkę (3 łyżki) i cukier (10g) mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli nie wyrośnie ani odrobinę cały proces będzie trzeba powtórzyć od nowa.
  2. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozpuści. Nie zagotowujemy. Wyłączamy i studzimy, aż będzie letnie.
  3. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól. Robimy dołek na środku i wlewamy rozczyn. Drewnianą łyżką zagarniamy stopniowo mąkę do środka i mieszamy z rozczynem.
  4. Następnie dolewamy stopniowo (na 3-4 razy)  letnie mleko z masłem. Całość zagniatamy przez około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto (nie powinno już przywierać do rąk).
  5. Przykrywamy ściereczką w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę. Zagniatamy przez 3-4 minuty. Dzielimy na dwie części i robimy z nich wałeczki. Każdy tniemy nożem na 6-7 równych części. Formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami chia. Blaszkę wstawiamy do wyłączonego, letniego piekarnika (podgrzanego do max 30 stopni). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Następnie bez otwierania piekarnika włączamy program góra/dół (bez termoobiegu) na 170 stopni.
  9. Pieczemy przez około 30 minut lub do momentu aż bułeczki nabiorą ładnego, złotego koloru.
  10. Upieczone bułeczki wyjmujemy na kratkę lub drewnianą deseczkę. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Dodaj komentarz