Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Niesamowite, lekkie i baaardzo czekoladowe ciasto. Od niedawna jedno z moich ulubionych 🙂 idealnie komponuje się z kwaskowymi, sezonowymi owocami.


Poziom trudności: Średni

Przygotowanie: 15 minut plus pieczenie 35-40 minut


Składniki na ciasto

300g Gorzka czekolada
7 szt. Średnie jajka (temperatury pokojowej)
100g Cukier
130g Masło
2 łyżki Olej kokosowy (lub inny roślinny)
1 szczypta Sól

Składniki na krem

200g Śmietanka 30%
100g Mascarpone
1 łyżeczka Cukier wanilinowy
1 łyżeczka Cukier puder
1 łyżka alkoholu typu rum, pliska

Dodatki: Galaretka z czarnej porzeczki, świeże kwaskowe owoce, owoce liofilizowane


Przygotowanie

  1. Tortownicę (24 cm średnicy) wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
  2. Do jednej miski oddzielamy 5 białek i dodajemy szczyptę soli. Do drugiej 2 jajka i 5 żółtek, mieszamy kilka razy widelcem lub trzepaczką.
  3. W rondelku rozpuszczamy tłuszcze (masło i olej), nie zagotowujemy . W trakcie dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Zimną masę przelewamy strużką do miski z żółtkami, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita i błyszcząca.
  5. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder ( po jednej łyżce), cały czas ubijając.
  6. Do czekoladowej masy przekładamy 1/3 piany, delikatnie mieszamy szkatułką. Kiedy masa osiągnie jednolity kolor, dodajemy resztę piany i znowu mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy.
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Po 35 minutach sprawdzamy na środku patyczkiem, nie może być na nim rzadkiej masy. Jeżeli środek wydaje się niedopieczony, możemy zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i podpiec kolejne 5 minut. Po czym ponownie sprawdzić.
  8. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na blat z niedużej wysokości. Odstawiamy do wystygnięcia na kratce lub drewnianej desce. W międzyczasie przygotowujemy krem i owoce.
  9. Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do niej mascarpone, cukier puder, cukier wanilinowy oraz łyżkę rumu, pliski lub innego alkoholu dla zaostrzenia smaku.
  10. Na całkowicie ostudzone ciasto smarujemy warstwę galaretki, potem warstwę kremu. Wierzch ciasta ozdabiamy świeżymi lub liofilizowanymi owocami. Przechowujemy w lodówce do momentu serwowania.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz