Niesamowite, lekkie i baaardzo czekoladowe ciasto. Od niedawna jedno z moich ulubionych 🙂 idealnie komponuje się z kwaskowymi, sezonowymi owocami.
Poziom trudności: Średni
Przygotowanie: 15 minut plus pieczenie 35-40 minut
Składniki na ciasto
300g Gorzka czekolada
7 szt. Średnie jajka (temperatury pokojowej)
100g Cukier
130g Masło
2 łyżki Olej kokosowy (lub inny roślinny)
1 szczypta Sól
Składniki na krem
200g Śmietanka 30%
100g Mascarpone
1 łyżeczka Cukier wanilinowy
1 łyżeczka Cukier puder
1 łyżka alkoholu typu rum, pliska
Dodatki: Galaretka z czarnej porzeczki, świeże kwaskowe owoce, owoce liofilizowane
Przygotowanie
- Tortownicę (24 cm średnicy) wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
- Do jednej miski oddzielamy 5 białek i dodajemy szczyptę soli. Do drugiej 2 jajka i 5 żółtek, mieszamy kilka razy widelcem lub trzepaczką.
- W rondelku rozpuszczamy tłuszcze (masło i olej), nie zagotowujemy . W trakcie dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Zimną masę przelewamy strużką do miski z żółtkami, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita i błyszcząca.
- Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder ( po jednej łyżce), cały czas ubijając.
- Do czekoladowej masy przekładamy 1/3 piany, delikatnie mieszamy szkatułką. Kiedy masa osiągnie jednolity kolor, dodajemy resztę piany i znowu mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Po 35 minutach sprawdzamy na środku patyczkiem, nie może być na nim rzadkiej masy. Jeżeli środek wydaje się niedopieczony, możemy zmniejszyć temperaturę na 170 stopni i podpiec kolejne 5 minut. Po czym ponownie sprawdzić.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na blat z niedużej wysokości. Odstawiamy do wystygnięcia na kratce lub drewnianej desce. W międzyczasie przygotowujemy krem i owoce.
- Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy do niej mascarpone, cukier puder, cukier wanilinowy oraz łyżkę rumu, pliski lub innego alkoholu dla zaostrzenia smaku.
- Na całkowicie ostudzone ciasto smarujemy warstwę galaretki, potem warstwę kremu. Wierzch ciasta ozdabiamy świeżymi lub liofilizowanymi owocami. Przechowujemy w lodówce do momentu serwowania.
Smacznego 🙂