Zupa buraczkowa
Burak jest przepysznym, niskokalorycznym i bardzo wartościowym warzywem a szklanka soku z surowego buraka potrafi zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak pełni ważną rolę w walce z anemią, gdyż zawarte w nim żelazo jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Wpływa zbawiennie na zgagę, pomaga przy leczeniu nadciśnienia i zapobiega jego powstawaniu poprzez dostarczanie naszemu organizmowi dużej ilości potasu i magnezu. Burak jest również pomocny w walce w rakiem i nowotworami, gdyż potrafi zachamować lub cofnąć rozwój komórek rakowych.
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 90 minut
Składniki ( minimum 6 porcji):
6-7 szt. Buraki (około 1 kg)
6-7 szt. Średnie Ziemniaki
2l Woda
Porcja mięsa na zupę (wołowina, drób)
5 szt. Marchewka
3 szt. Pietruszka
1 szt. Por
1 szt. Cebula
1/2 szt. Seler
1 pęczek Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki lub więcej Sok z cytryny
1 łyżeczka Brązowy lub trzcinowy cukier
Opcjonalnie: Śmietanka 30% (do zaprawienia zupy)
Buraczki możemy przygotować na różne sposoby: myjemy, osuszamy, zawijamy w całości w folię aluminiową lub obieramy, tarkujemy i rozkładamy na blaszce wyłożonej folią. Całe buraki pieczemy do miękkości w piekarniku w temperaturze około 190-200 st, tarkowane w 180 stopniach przez około 30-40 minut . Buraki pieczone w całości studzimy i tarkujemy. Druga opcja myjemy, obieramy i tarkujemy surowe buraki na tarce z dużymi oczkami. Tak przygotowane dodajemy do zupy.
W międzyczasie do dużego garnka wlewamy wodę i wkładamy przygotowane mięso. Zagotowujemy, dodajemy obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz 3/4 pęczka natki związanego np. nitką). Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy i kroimy w kostkę, żeby nie ściemniały, zostawiamy zalane zimną wodą.
Kiedy warzywa z bulionu będą już miękkie, dodajemu do wywaru buraczki oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zaprawiamy śmietanką rozmieszaną z łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami zupy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
1 thought on “Zupa buraczkowa”