Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka ze śledziem w tym wydaniu jest niezwykle sycąca, smaczna i łatwa do przygotowania.  Ładnie prezentuje się na imprezowym stole a przygotowana bez okazji na pewno będzie stanowiła smaczną przekąskę w ciągu dnia. Najlepiej smakuje schłodzona, kilka godzin po przygotowaniu.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10 minut plus gotowanie i studzenie ziemniaków 20-25 minut


Składniki

4-5 szt. Średniej wielkości ziemniaki
2-3 filety śledziowe (najbardziej pasują w oleju a’la Matjas)
5-6 szt. Ogórek kiszony lub konserwowy
1 szt. Czerwona cebula
1 pęczek Natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki stołowe Majonez


  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będą już miękkie ale nadal sprężyste. Można je również ugotować w mundurkach jak do sałatki warzywnej i pokroić po ostygnięciu.
  2. Płaty śledziowe, cebulę oraz ogórki kroimy w kostkę.
  3. Natkę drobno siekamy.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do pokrojonych ziemniaków, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem.
  5. Na koniec łączymy z majonezem.

Smacznego 🙂

Sałatka śledziowa

Dodaj komentarz