Konfitura z malin

Konfitura z malin

Czas najwyższy żeby podwinąć rękawy i zabrać się za przetwarzanie jesiennych malin. Sok, syrop, nalewka, konfitura czy dżem każda forma przechowywania tych przepysznych owoców jest idealna w zależności od naszych preferencji i ich zastosowania.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 60-80 minut


Składniki (około 9 słoiczków i 0,5l syropu):

2,5 kg Świeże maliny
1-1,25 kg Cukier (biały lub brązowy)
4 łyżki Sok z cytryny


Maliny płuczemy pod bierzącą wodą i osuszamy.  Wsypujemy do garnka najlepiej z podwójnym dnem , zagotowujemy. Gotowujemy kolejne 15 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania zbieramy zgromadzoną na powierzchni pianę.

Pod koniec gotowania zlewamy/zbieramy łyżką część powstałego syropu. Przelewamy go przez sitko i zlewamy do butelki . Można go wykorzystać na przykład do słodzenia herbaty.

Gotową, gęstą konfiturę przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu konfitura znacznie zgęstnieje. Słoiczki możemy dodatkowo zapasteryzować aby upewnić się, że postoją nam całą zimę.

Ciekawostka: Dawniejsza metoda przygotowywania konfitury polega na podzieleniu tego procesu na 3 dni. Maliny należy przygotować jak powyżej lecz smażyć każdego dnia przez około 15 minut i zostawiać na kolejne 24 godziny (do następnego smażenia). Konfitura naturalnie zgęstnieje (oparuje). Nie zlewamy powstałego syropu.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz