Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
6 filetów śledziowych (marynowane, w oleju lub solone,dobrze wypłukane)
Olej lniany (można zastąpić rzepakowym)
3 Łyżki oleju słonecznikowego do cebuli
1 większa cebula
1-2 Łyżki bialego octu winnego
Słoiczek 200g suszonych pomidorów
Łyżka kaparów
2 Łyżki koncentratu pomidorowego
Łyżeczka suszonego oregano
2-3 Łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Cebulę obramy i pokroimy w piórka. Podsmażamy minutę lub dwie na patelni z olejem słonecznikowym, żeby cebula odrobinę zmiękła, ale się nie zarumieniła. Przekładamy ją do naczynia i mieszamy z koncentratem pomidorowy.
Następnie dodajemy suszone pomidory, pokrojone w mniejsze kawałeczki, 1/2 oleju ze słoika, ocet winny, oregano, kapary i miód. Dokładnie mieszamy.
Filety śledziowe kroimy na kawałki, dodajemy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami, uzupełniamy olejem lnian. Gotowe śledzie możemy przechowywać w lodówce do kilku dni.
Jeżeli używamy filetów solonych, należy je wymoczyć w wodzie przez godzinę lub dwie. Jezeli są bardzo słone, po godzinie zmieniamy wodę.