Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 30 minut


Składniki:

6 filetów śledziowych (marynowane, w oleju lub solone,dobrze wypłukane)

Olej lniany (można zastąpić rzepakowym)

3 Łyżki oleju słonecznikowego do cebuli

1 większa cebula

1-2 Łyżki bialego octu winnego

Słoiczek 200g suszonych pomidorów

Łyżka kaparów

2 Łyżki koncentratu pomidorowego

Łyżeczka suszonego oregano

2-3 Łyżki płynnego miodu


Przygotowanie:

Cebulę obramy i pokroimy w piórka. Podsmażamy minutę lub dwie na patelni z olejem słonecznikowym, żeby cebula odrobinę zmiękła, ale się nie zarumieniła. Przekładamy ją do naczynia i mieszamy z koncentratem pomidorowy.

Następnie dodajemy suszone pomidory, pokrojone w mniejsze kawałeczki, 1/2 oleju ze słoika, ocet winny, oregano, kapary i miód. Dokładnie mieszamy.

Filety śledziowe kroimy na kawałki, dodajemy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami, uzupełniamy olejem lnian. Gotowe śledzie możemy przechowywać w lodówce do kilku dni.

Jeżeli używamy filetów solonych, należy je wymoczyć w wodzie przez godzinę lub dwie. Jezeli są bardzo słone, po godzinie zmieniamy wodę.

Dodaj komentarz