Prosta tarta bananowa

Prosta tarta bananowa

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 30 minut


Składniki:

300g angielskich ciastek Digestive

100g masła

450g masy krówkowej w puszce (można zastąpić własnym karmelem)

200ml śmietanki 36% (plus można dodać Śmietan-fix)

3-4 banany

Gorzka czekolada do posypania na wierzch


Ciasto pierwszy raz spróbowałam na wiecznie zielonej wyspie (Irlandii). Razem z ciastem marchewkowym, jest ono na szczycie listy moich ulubionych łakoci. Proste do zrobienia, prezentuje się cudownie i smakuje wyśmienicie.

Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub rozbijamy w torebce. Rozpuszczamy i studzimy masło, mieszamy je z pokruszonymi ciastkami. Przekładamy do formy na tartę o średnicy około 24 cm (moja ma wyjmowane dno). Ugniatamy tak, żeby ciasto zakrywało dno i boki foremki.

Wstawiamy na około 15 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmujemy i spód smarujemy delikatnie karmelem. Można go troszkę podgrzać, żeby zrobił się płynniejszy. Na warstwę karmelu układamy gęsto banany, pocięte w krażki, tak żeby zakryły całkowicie karmel. Następnie ubijamy śmietankę na sztywno, można dodać do niej śmietan-fix, jeżeli ktoś chce. Ubitą śmietanę przekładamy ma wierzch tarty i rozprowadzamy równomiernie po brzegi. Wierzch posypujemy wiórkami z ciemnej czekolady. I gotowe 🙂

 

 

Dodaj komentarz