Faszerowane jajka II

Kolejna propozycja na pyszne, faszerowane jajka. W zeszłym roku pojawiły się na moim wielkanocnym stole i bardzo posmakowały domownikom. Na pewno sięgnę po nie i w tym roku. Czasami dla odmiany przygotowuję je na śniadanie lub po prostu jako przekąskę w ciągu dnia.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 20-25 minut


Składniki:

5-6 szt. Jajka
1 pęczek Cienki szczypiorek
6-7 szt. Rzodkiewka
1-2 łyżki Majonez lub jogurt grecki
Sól i pieprz do smaku


Jajka gotujemy na twardo (około 10-12 minut). Studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy delikatnie na połówki. Białka zachowujemy do faszerowania. Żółtka wydłubujemy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.  Następnie dodajemy starkowaną na dużych oczkach rzodkiewkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem lub jogurtem. Gotowe nadzienie nakładamy łyżką na białka, zostawiając niewielki odstęp od krawędzi jajka. Wierzch możemy posypać odrobiną posiekanego, drobnego szczypiorku.

Korzystając z tego przepisu możemy również przygotować smaczną pastę jajeczną, idealną na kanapki. Zamiast faszerować białka, wystarczy je drobno pokroić i dodać do pozostałych składników. 🙂

Tip: Aby jajka łatwiej się obierały, zaraz po ugotowaniu, wystarczy w jednym miejscu roztłuc skorupkę dnem łyżki i pozostawić w chłodnej wodzie do wystygnięcia.

Dodaj komentarz