Kluski śląskie

Kluski śląskie

Bardzo prosty przepis na idealne kluski śląskie. Za każdym razem wyjdą nam takie same niezależnie od ilości ziemniaków jaką będziemy używać 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 10-15 minut plus gotowanie


Składniki (rodzinna porcja):

1 kg Ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia lub ugotowanych rano)
250-300g Mąka ziemniaczana
2szt.  Żółtka
1/2 łyżeczki Sól


Przygotowanie

Ugotowane, ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce, przepuszczamy przez praskę lub sitko do uzyskania jednolitej masy. Następnie ugniatamy w misce, aby powierzchnia była równa. Kroimy nożem na cztery części. Jedną czwartą wydłubujemy łyżką i odkładamy na ziemniaki z boku. Puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną i uklepujemy na równo z powierzchnią ziemniaków . Dodajemy żółtka i sól. Całość dokładnie mieszamy.

Bierzemy około 1 łyżki stołowej masy ziemniaczane i formujemy kulkę. Małym palcem robimy dziurkę. Tip: Aby łatwiej było nam kleić kuleczki sugeruję delikatnie zwilżać dłonie oliwą. Zapobiega to przylepianiu się ciasta i ułatwia formowanie zgrabnych kluseczek 🙂

Przygotowane kluseczki gotujemy w dwóch lub trzech partiach. Wrzucamy jedna po drugiej na wrzącą, osoloną wodę. Po wrzuceniu klusek, mieszamy łyżką delikatnie po dnie aby się nie przykleiły. Po ponownym zagotowaniu wody, zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy kilka minut pod przykryciem od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski rozpoznaję po tym, że zaczynają „puchnąć”. Czas gotowania zależy od wielkości naszych klusek. Możemy również wyjąć jedną kluskę na talerzyk i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka w środku.

Gotowe kluseczki odcedzamy łyżką cedzakową na talerz, układając pojedynczą warstwę.


Tip: Kluseczki będą mniej rozpadały się w gotowaniu jeżeli użyjemy ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotowanych kilka godzin wcześniej.

Tip: Kluseczki będą bardziej „gumowe” jeżeli użyjemy całego jajka zamiast samego żółtka w przepisie. Ja wolę te na samych żółtkach 🙂

Tip: Zmniejszając ilość ziemniaków do przykładowo 500g pamiętajmy o odjęciu jednego żółtka ze składników.

2 thoughts on “Kluski śląskie

Dodaj komentarz