Łatwa potrawka dla malucha

Danie w sam raz dla malucha 🙂 Potrawka jest łatwa, szybka do przygotowania i można podawać z czym tylko chcemy … z kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą, makaronem czy ryżem. Co daje nam wiele możliwości na urozmaicenie tego dania aby naszym maluchom się nie znudziło 🙂 A do jego przygotowania możemy wykorzystać warzywa, odrobinę bulionu oraz mięso z zupy ( królik, kurczak czy indyk), co zaoszczędzi nam czasu podczas przygotowywania pełnego obiadu.


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 20-25 minut


Składniki

Mięso z zupy (obrane z kości i pokrojone na drobne kawałki)
200ml Bulionu warzywnego
1 szt. Ugotowana Marchewka
Opcjonalnie 1/2 szt. Ugotowana pietruszka
1/2 szt. Cebula
1 ząbek Czosnek
1 łyżka Masło lub Oliwa
1-2 łyżki Śmietanka 30% (opcjonalnie śmietana 18%)
1/2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
1 łyżka Posiekany koper lub natka pietruszki
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Czosnek drobno siekamy. Cebulę i ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej oliwie lub łyżce masła (nie pozwalamy aby się zarumienił). Następnie dodajemy cebulę i smażymy kilka minut na małym ogniu, aby zmiękła. Dodajemy drobno pokrojone mięso, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy połową bulionu. Gotujemy. W międzyczasie drobno siekamy koper lub natkę.

 Do kubka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, podlewamy odrobiną zimnej wody i mieszamy, aby się rozpuściła. Dodajemy pozostały bulion i śmietankę. Mieszankę wlewamy na patelnię, dodajemy posiekaną zieleninę. Mieszamy dokładnie z bulionem na patelni, aby sosik równo się zagęścił. Po zagotowaniu, sos możemy już wyłączyć i gotowe. Opcjonalnie doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.

 

 

Dodaj komentarz