Ciasto drożdżowe z jabłkami
Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci z dodatkami czy bez… po prostu pychotka. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby przygotować ciasto w nieco inny sposób. Zamiast układać owoce na wierzchu, położyłam je na dnie blaszki i przykryłam ciastem. Wyszło cudowne a dzięki temu, że owoce były na spodzie, ciasto idealnie się dopiekło 🙂
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 3-4 godziny plus pieczenie 40 minut
Składniki (ciasto):
3szt. Jajka
50 gram Świeżych drożdży
200 g Cukru
100 ml Oleju
200ml Świeżego mleka
1 Szczypta Soli
500g Mąki tortowej
Dodatki:
4-5 szt. Jabłka
2-3 łyżki Bułka tarta
Cukier plus cukier puder
Do przygotowanej dużej, szklanej miski wbijamy jajka, rozkruszamy drożdze, wsypujemy cukier i sól. Na koniec wlewamy letnie mleko i olej. Nie mieszamy. Nie dodajemy na tym etapie mąki. Tak przygotowane składniki odstawiamy pod ściereczką w mało przewiewne miejsce i pozostawiamy na minimum 3-4 godziny. Drożdże powinny w tym czasie pracować i wytworzyć miejscami pianę.
Przed samym pieczeniem:
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dno smarujemy odrobiną tłuszczu.
- Jabłka obieramy, wycinamy nasiona i kroimy w grube plastry. Układamy na dnie blaszki, bardzo gęsto, robiąc zakładki. Następnie posypujemy z wierzchu odrobiną bułki tartej i cukrem jeżeli jabłka są kwaśne lub mało słodkie.
- Do miski ze składnikami na ciasto przesiewamy mąkę i miksujemy na gładką masę (nie za długo).
- Gotowe ciasto wykładamy na jabłka. Delikanie rozciągamy na boki, aby zakrywało wszystkie owoce.
- Wstawiamy do zimnego piekarnika. Następnie ustawiamy grzanie góra/dół bez termoobiegu na 170 stopni i pieczemy 35-45 minut (zależy od tego jak gruba jest warstwa ciasta). Ciasto powinno ładnie się zarumienić. Jeżeli nie mamy pewności, czy jest już upieczone, możemy sprawdzić w kilku miejscach patyczkiem. Jeżeli jest suchy, możemy wyjąć ciasto.
- Studzimy kilka minut. Następnie na blaszkę kładziemy drewnianą deskę i obracamy całość do góry nogami tak aby ciasto znalazło się na desce. Delikatnie zdejmujemy papier z owoców. Jeżeli się przykleiły, możemy je ostrożnie podważać nożem.
- Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czy ciasto uda się, jeśli jabłka ułożymy na wierzchu?
Tak uda się. W tym przypadku kawałki jabłek nie powinny być zbyt duże i raczej układane w większych odstępach aby ciasto mogło wyrosnąć.