Duszona kapusta

Duszona kapusta

Tanie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie. Kapusta duszona z cebulą i boczkiem smakuje wyśmienicie nie tylko jako danie główne, ale również jako dodatek do naszego obiadu na przykład do kotletów mielonych 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 90 minut


Składniki:

350g Surowy, wędzony boczek
1 szt. średnia Biała kapusta
2szt. większa Cebula
400ml Bulion warzywny lub mięsny
Koper (pęczek)
Oliwa do smażenia
1 łyżeczka Brązowy cukier

Przyprawy:
sól i pieprz do smaku
1/2-1 łyżeczka wędzona papryka
1-2 łyżeczki słodka papryka


  1. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach oliwy w dużym garnku.
  2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, aż sie zarumieni. Przekładamy do garnka z cebulą.
  3.  Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Wsypujemy do garnka.
  4. Wlewamy bulion.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dodajemy łyżeczkę cukru.
  6. Dusimy pod przykryciem około 60-80 minut, lub do momentu aż kapusta będzie miękka a danie nabierze „kleistej” konsystencji.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Dusimy kolejne 5-10 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz