Golonka indycza w piwie

Golonka indycza w piwie

Soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne goloneczki indycze 🙂 Smakują mi chyba bardziej niż wieprzowe. A co najciekawsze moje trzylatki pochłonęły je bez słowa sprzeciwu 🙂 Zapraszam Was do wypróbowania przepisu i oczywiście do podzielenia się opinią bądź zdjęciem waszego wykonania 🙂


Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: marynowanie na noc plus 2 godziny pieczenie


Składniki ( na 2 osoby):

2 szt. Golonki indycze
200 ml Jasne piwo
1 szt. większa Cebula
2-4 cieniutkie plasterki Surowy, wędzony boczek
1 łyżeczka Oliwa

Przyprawy:
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka rozmaryn
1 łyżeczka świeży czosnek (można użyć granulowany)
1 łyżeczka tymianek
sól i pieprz wedle uznania
1 łyżeczka słodka papryka


Golonki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nastepnie przygotowujemy mieszankę przypraw w miseczce i nacieramy nią mięso. Jeżeli używamy świeży czosnek, musimy go najpierw przecisnąć i bezpośrednio wysmarować nim mięso. Przygotowane golonki kropimy odrobiną oliwy i owijamy z wierzchu boczkiem. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy na noc lub co najmniej kilka godzin do lodówki. Mięso możemy zamarynować w naczyniu, które będziemy używali do pieczenia. Ja używam szklanej brytfanki z pokrywą.

Cebulę obieramy i pokroimy w krążki. Okładamy nią mięso i całość podlewamy piwem. Zamykamy naczynie, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni prze 2 godziny. Ostatnie 15 minut możemy piec bez przykrycia.

Smacznego

Dodaj komentarz