Śmietanowy sos z boczkiem i pieczarkami
Poziom trudności: Łatwy
Przygotowanie: 25-30minut
Składniki:
400g Pieczarek białych lub brązowych
150-200g surowego wędzonego boczku
1/2 szt. Cebuli białej lub czerwonej
3 łyżki Natki pietruszki
1 łyżka Masła
150-200 ml Śmietana 18%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (jeżeli wymaga zagęszcenia)
Sól morska i pieprz z młynka
Dodatki: ulubione pieczywo chleb, bułeczki lub tosty
Jedno słowo określa smak tego sosu „wyśmienity”. Superdodatek do pieczywa na śniadanie lub makaronu na obiad. Połączenie pieczarek i boczku z natką pietruszki oraz śmietaną jest wprost idealne.
Jak go przygotować: pieczarki oczyszczamy, tniemy w cienkie plastry, boczek w drobną kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, przyprawiamy i podsmażamy pieczarki aż wyparuje z nich woda. Zdejmujemy na bok. Na patelnię wrzucamy boczek smażymy aż się lekko zarumieni, dodajemy cebulę. Smażymy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy spowrotem pieczarki. Wsypujemy posiekaną natkę i dodajemy część śmietany. Przyprawiamy do smaku. Dokładamy pozostałą śmietanę wedle uznania i oczekiwanej gęstości w zależności do czego będzie używany sos. Jeżeli jest za gęsty można dolać odrobinę wody lub mleka.