Śmietanowy sos z boczkiem i pieczarkami

Śmietanowy sos z boczkiem i pieczarkami

Poziom trudności: Łatwy

Przygotowanie: 25-30minut


Składniki:

400g Pieczarek białych lub brązowych

150-200g surowego wędzonego boczku

1/2 szt. Cebuli białej lub czerwonej

3 łyżki Natki pietruszki

1 łyżka Masła

150-200 ml Śmietana 18%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (jeżeli wymaga zagęszcenia)

Sól morska i pieprz z młynka

Dodatki: ulubione pieczywo chleb, bułeczki lub tosty


Jedno słowo określa smak tego sosu „wyśmienity”. Superdodatek do pieczywa na śniadanie lub makaronu na obiad. Połączenie pieczarek i boczku z natką pietruszki oraz śmietaną jest wprost idealne.

Jak go przygotować: pieczarki oczyszczamy, tniemy w cienkie plastry, boczek w drobną kostkę lub paseczki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło, przyprawiamy i podsmażamy pieczarki aż wyparuje z nich woda. Zdejmujemy na bok. Na patelnię wrzucamy boczek smażymy aż się lekko zarumieni, dodajemy cebulę. Smażymy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy spowrotem pieczarki. Wsypujemy posiekaną natkę i dodajemy część śmietany. Przyprawiamy do smaku. Dokładamy pozostałą śmietanę wedle uznania i oczekiwanej gęstości w zależności do czego będzie używany sos. Jeżeli jest za gęsty można dolać odrobinę wody lub mleka.

Dodaj komentarz